Ha jót akarunk magunknak, akkor most (is) hanyagoljuk Németh Szilárd receptjeit, és a zsíros, fűszeres ételek helyett a könnyű, nagy sütést-főzést nem igénylő fogásokat választjuk. Ilyeneket mutatunk.
A hőségben szervezetünk jelzi, mire van szüksége: több folyadékra és kevésbé megterhelő ételekre. Elsősorban vizet igyunk, de ha valami ízletesebbre vágyunk, akkor a cukros üdítők helyett érdemes az otthon elkészíthető, olcsó frissítők közül választani.
Enni vagy nem enni?
Kánikulában szervezetünk energiaszükséglete mintegy 15%-kal csökkenhet, ha jól működik a testünk. Persze, enni ugyanúgy kell, de nem mindegy, hogy mit és mennyit. A nyári étrendnek eleve több zöldséget és gyümölcsöt kellene tartalmaznia, ez a gyakorlatban viszont nem mindig jön össze, mert még mindig egekben az árak. Tipikus olcsó nyári kaja volt például a lecsó, manapság már ezt is sokkal ritkábban készítjük (és kevésbé gazdagon). Akkor hát mit együnk?
Ételek kánikula idején: olcsó, és az se baj, ha maradékból készül
Egy tikkasztó napon a gáztűzhelynél tüsténkedni kicsit sem vonzó program (kivéve talán Novák Katalinnak és a kiskosztümének), és valljuk be, este, munka után is el tudunk képzelni jobbat. Tegyünk magunknak egy szívességet, válasszunk a „gyorsan megvan” típusú ételek közül. Még jobb, ha nem kerül sokba. Például:
A toszkán szegénykonyha egyik ikonikus fogása a filléres, laktató zöldségleves, a ribollita. A bab, a káposzta és a zeller állandó elemek benne, akárcsak a száraz kenyér, amelyet régen sűrítésre használtak. Ha idegenkedünk az áztatott kenyértől, akkor mellé is kínálhatjuk pirítósként. Nagyjából fél óra alatt elkészül, kevés pénzből kijön, laktató, mégsem terhelő. Recept itt.
Lecsó másképpen, padlizsánnal, cukkinivel, tökkel. El ne kiabáljuk, de a tökfélék egész baráti áron kaphatóak, így érdemes ezekkel dúsítani a lecsónak. Provence nemzeti eledele, a ratatouille is ezekből az alapanyagokból építkezik, mozoghatunk ebbe az irányba is, de egy hagyományos tökös lecsó is mindig jó ötlet. Recept.
A teljes kiőrlésű gabonák energiát szolgáltatnak a fizikai- és szellemi teljesítményhez, ez nem jön rosszul a nagy melegben. Párosítsuk zsírszegény, sovány húsokkal és halakkal. A szardínia jól kombinálható feltét, még mindig az olcsóbb konzervek közé tartozik. Felhasználásával készülhet rizssaláta, könnyű paradicsomos tészta, lencsével és majonézzel is isteni finom. (Elkészítésük itt.)
Maradt vasárnapról valamennyi sült csirke? Remek, főzni sem kell, ha felaprítod, és házi krémet készítesz belőle. Salátával és tésztával combosabb retro fogásként, bulgurral és pesztós szósszal pedig olcsó nyári vacsoraként tálalhatod fel. Elkészítésük és további receptek a Hóvége.hu-n.
Orbán Viktor a Vatikánba utazott, vajon most melyik római luxusétteremben készül róla fotó?
Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Rómában lerótta kegyeletét Karl-Joseph Rauber bíboros-érsek, egykori budapesti apostoli nuncius ravatalánál. Amikor januárban XVI. Benedek ravatalához ment ugyanoda a tiszteletét leróni, az csak indok volt egy rongyrázó luxusnyaralásra.
Miért érezzük egyre szegényebbnek magunkat?
Azért, mert tényleg egyre szegényebbek vagyunk! Orbán nem tesz semmit, hogy ezt megállítsa, pedig minden második magyar ember egyre szegényebben él.
Természetesen Orbán és felesége a honvédségi luxusjettel repült Rómába homározni
És nem csak a luxusutat, de még a homárt is mi fizettük, szóval még az étteremre se ő költött az ötmilliós fizetése ellenére. A felcsúti gazda(g) tényleg lehajol az apróért is, ha közpénzről van szó.